Tuesday, November 16, 2010

KEBURUKAN SOYA

ANTARA KEBURUKAN SOYA ADALAH:
NOTA: yang tak suka baca perkataan medik jangan baca

1. Tinggi kandungan asid phytic yang menghalang penyerapan zat dan mineral di dalam usus. Akibatnya, zat-zat dalam makanan kita makan sehari-hari tak memberi manfaat kerana tak diserap tubuh.

2. Mengandungi hemaglutinin. Akibatnya, sel darah bercantum sesama sendiri,. Huh? yang ini aye pon tak paham..

3. Mengandungi goitrogen. Akibatnya, fungsi tiroid menjadi lemah.

4. Kebanyakan soya adalah genetically modified, tujuannya adalah untuk memperbaiki kualiti dari segi saiz tumbesaran sel, tisu badan dan macam-macamlah. Tapi malangnya, kandungan racun perosak yang tinggi memusnahkan khasiatnya semulajadinya secara perlahan-lahan.

5. Tinggi kandungan natural toxin iaitu antizat yang menghalang tugas enzim mencerna makanan dalam tubuh. Dan toksin ini tak dapat dimusnahkan melalui proses memasak. Akibatnya: kembung perut, kekurangan asid amino, kerosakan pankreas. Dan akhir sekali, disebabkan unsur antizat yang ada dalam soya. Sesetengah pengeluar hasil soya, diorang basuh soya tu dengan asid dalam tangki aluminium to make sure antizat tersebut hilang. Malangnya pengamal soya.. huhu

6. Wujud unsur heavy metal toxic dalam tubuh badan, dan ia menyebabkan amnesia atau bahasa mudahnya NYANYUK, tahu nyanyuk mende? Untuk pengetahuan, para kafir agen Dajjal ini jugalah yang mengwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar dunia) Namun realitinya, soya dapat:
  • melemahkan kejantanan lelaki
  • mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan
  • meningkatkan risiko kanser payudara, kanser ovari, kanser prostat, serta melemahkan otak dan tulang sebab dalam soya ada hormon estrogen yang sama dengan kandungan estrogen wanita.
  • ada phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium, magnesium dan zink yang penting untuk badan kita terjejas.
Kesimpulannya para kafir ajen Al-Masih Dajjal ni bukan setakat melemahkan kita dari segi lain namun secara pemakanan kita juga.

Firman Allah:Wahai sekalian manusia!Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik,dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan,kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu. Surah Al-Baqarah: 168

Walau bagaimanapun, Tempe dan Kicap Soya adalah baik untuk kesihatan. Kenapa? Sebab tempe dan kicap telah melalui proses fermentation atau bahasa melayunya, penapaian. Soya ni cuma tidak elok dimakan secara fresh atau mentah, apatah lagi kalau dah diproses menjadi air minuman (dari kilang pengeluar especially)

Sekarang baru aye faham kenapa orang dulu suka sangat buat soya jadi tempe. Tak pun orang Jepun yang makan natto yang melekit-lekit tu. Ataupun orang Hong Kong yang suka sangat makan tauhu busuk.

-ehoza

3 comments:

Miss Fairladyjim said...

apa yang miss jim dengar asalnya US yg galakkan org lain minum soya sebab diorg nk potong line org yang produce product susu....

Anonymous said...

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I enjoy seeing websites that understand the value of providing a prime resource for free. I truly loved reading your post. Thanks!

blog-tips-kurus said...

US jahat!!
minta izin nak link ye?
u r credited:)

Latest

 

Old-Trafford | Find us on Google+

Disclaimer: Kebanyakan informasi dalam blog ini dipetik dari Berita Harian Online,Man United Website.Harap Maklum.