Wednesday, November 10, 2010

Khasiat Buah Jering,Khasiat Kangkung

Khasiat Buah Jering
Pelbagai jenis ulam segar menjadi pilihan sama ada dari jenis buah, biji dan daun tumbuhan atau herba.


Ulam-ulam tradisional itu termasuklah petai, kerdas, daun pegaga, ulam raja, pucuk gajus, kacang botor, pucuk betik dan daun tenggek burung.


Dalam pada itu, satu lagi ulam yang begitu popular dan menjadi kegemaran ramai sebagai pembangkit selera makan ialah biji JERING.
Buah atau biji benih jering yang masih muda selalunya dimakan mentah atau dikunyah begitu saja.

Ramai juga yang mencecahnya dengan sambal selain ditumbuk atau dihiris untuk dicampurkan dalam masakan terutama gulai lemak cili api.


Walaupun jering mengeluarkan bau yang sangat kuat dan kurang disenangi oleh sesetengah orang, namun bagi peminat ulam tersebut, ia mempunyai kelebihan dan tarikan untuk memakannya.

Malah ada yang memeram biji jering di dalam tanah atau timbunan habuk kayu untuk beberapa hari semata-mata inginkan bau yang lebih menusuk.

Pokok jering atau nama saintifiknya Pithecellobium jiringa (Jack) Prain dari keluarga Leguminosae, besar dan rendang manakala daunnya berpasangan tanpa berbulu.

Bunganya pula berwarna putih dan berjambak manakala buahnya dalam bentuk lenggai panjang tetapi tidak lurus dengan ukuran lazim antara 20 dan 26 sentimeter (sm).
Kulit jering tebal dan berwarna coklat tua sementara bijinya bersaiz besar lebih kurang 3 hingga 5sm tetapi leper.

Pokok jering biasanya tumbuh di kawasan hutan atau ditanam oleh penduduk kampung.
Di sebalik keistimewaan buah jering sebagai ulam, ia juga sebenarnya mempunyai khasiat yang tersendiri untuk perubatan dan kesihatan.

Kurator Muzium Negara, Zainal Abidin Jamaluddin memberitahu, jering mempunyai kandungan protein yang agak tinggi iaitu sehingga 10.5 peratus.

Menurut beliau, kandungan pemakanan lain ialah 84.1 peratus karbohidrat, 52 peratus air, 1 peratus abu, 0.8 peratus lemak dan 3.6 peratus gentian.
“Buah jering mempunyai nilai perubatan dan khasiat kepada manusia iaitu dapat mengurangkan tekanan darah tinggi,” kata Zainal Abidin.
# para pengunjung yang ada petua-petua lama sila kirimkan untuk kita berkosngi bersama!Khasiat Kangkung
Rahsia Perubatan Semulajadi-Kangkung
Kali ini kita tengok khasiat sayur. Ramai yang tak suka makan sayur kan? Ha..rugila macam tu. Selain membekalkan khasiat seperti vitamin dan zat galian, sayur juga mempunyai khasiat dalam menyembuhkan beberapa penyakit atau masalah kesihatan. Siri kali ini, saya huraikan khasiat sayur kangkung atau nama saintifiknya Ipomea reptans.

Kangkung mudah diperolehi dan murah plak tu. Di kawasan kampung, kangkung mudah tumbuh secara meliar di tepi-tepi sumber air. Tapi, pastikan anda bersihkan dulu ye kangkung tu walau di mana pun anda daptkannya. Edisi kali ini, saya nak bagitau anda empat rahsia perubatan kangkung; merawat buasir, merawat insomnia, sakit kepala dan melebatkan rambut!

1. Merawat buasir

Bagi anda yang menghidap penyakit ini, mungkin anda merasa malu untuk berjumpa doktor. Mungkin kangkung boleh bantu anda. Setidak-tidaknya membantu proses penyembuhan penyakit anda. Untuk merawat buasir, anda boleh gunakan kangkung sebagai ulam. Bagi anda yang tak suka makan mentah, anda boleh celur atau rendam seketika kangkung ke dalam air panas. Ingat, jangan lama-lama ye. Nanti khasiatnya hilang. Amalkan selalu ulam kangkung. Pasti ada perubahan!

2. Merawat Insomnia atau susah tidur

Amalan kangkung sebagai makanan bersama nasi dapat membantu anda yang susah untuk tidur. Pelbagai cara boleh dilakukan sama ada makan sebagai ulam ataupun buat sayur goreng ataupun sebagai sayur berkuah. Terpulang kepada selera anda. Yang penting, jangan masak dalam jangkamasa yang lama bagi memastikan khasiatnya.

3. Merawat sakit kepala

Yang selalu sakit kepala, kaedahnya sama seperti kaedah 1 dan 2 di atas.

4. Melebatkan rambut

Bagi yang kurang rambut di kepala tu, ha..ini kaedahnya. Ambil secekak kangkung dan bersihkan. Sediakan semangkuk/sebesen kecil air. Kemudian, ramas kangkung tai di dalam rendaman air tersebut. Ramas sehingga keluar lendir-lendir dari kangkung tersebut. Ambil lendir tersebut, sapukan kepada kulit kepala anada yang kurang rambut tu! Kemudian, balut dengan tuala dan biarkan sehingga 30minit. Setelah 30minit, buka tuala dan bersihkan kepala anda. Untuk hasil yang optimum, amalkan seminggu sekali.

Pesanan : Kangkung mempunyai batang yang berongga ataupun ruang kosong. Ruang kosong ini mudah untuk dimasuki cacing ataupun ulat. Sebaiknya, jika kangkung yang anda beli/perolehi mempunyai batang yang besar, anda bolehlah membelah batang tersebut dan cuci.

2 comments:

Anonymous said...

this post is very usefull thx!

Anonymous said...

Useful blog website, keep me personally through searching it, I am seriously interested to find out another recommendation of it.

Latest

 

Old-Trafford | Find us on Google+

Disclaimer: Kebanyakan informasi dalam blog ini dipetik dari Berita Harian Online,Man United Website.Harap Maklum.